КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Лажги со опашки

Излезете за Европска Македонија! Нашите граѓани ќе се лекуваат бесплатно во Европа! Нашите студенти ќе се школуваат бесплатно во Европа! Лажат оние кои велат дека во јуни...

МИ ЛЕЖИ НА СРЦЕ… СУЗАНА ТУРУНЏИЕВА: Ќе одам, па Јана мајка...

Колку често сте се фатиле себеси како дозволувате временските (не)прилики да ви ги променат (или одложат) плановите, активностите или долгоочекуваните настани, кои туку така...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Промени

Дали некогаш сте се запрашале: Што е животот и што треба да направите за да се почувствувате среќни, хармонични и исполнети? Колку материјални средства...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Пронаоѓање на топла вода

Денес ќе пишувам за мојот роден град под Исарот, Штип. Каде е, а каде може да биде овој град со голем, неискористен потенцијал. Штип...

МИ ЛЕЖИ НА СРЦЕ, СУЗАНА ТУРУНЏИЕВА:  За „Мир во куќа“

Како жена на која вечна провокација и мотивација за анализирање и се машко-женските односи и сè она што едните прават за другите, а не...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Силен дух

Општата еуфорија која завладеа по успехот на ракометарите на Вардар само покажа дека ништо не е загубено за лицата кои искрено веруваат, поседуваат силен...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Обележување на територии

И се случи тоа што не беше тешко да се предвиди. Никна среде Охрид, среде градот лулка на словенската писменост и култура, дивоградбата наречена...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Одговорност

Сите ние живееме во општество (свет) во кое преовладуваат површните и неискрени односи помеѓу луѓето. Алчната ориентација кон создавање што поголем профит предизвика да...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Оваа вистина!

Во првиот дел од ова писание, насловен како „Која вистина“, останав недоречен за македонистите. Суштината на денешната македонска болка за „црковна самостојност“ лежи во...

КОЛУМНА, СУЗАНА ТУРУНЏИЕВА: Ми лежи на срце

Болка... Збор што во истиот овој момент боли и те потсетува на сите болки и трауми кои досега си ги доживеал(а).  Збор, што боли...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Осаменост

Осаменоста сè повеќе станува болест на 21 век. Лошите брачни и љубовни односи, наездата на разводи, избегнувањето да се влезе во брак, форсирањето на...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Која вистина?

  Проблемот кој постои помеѓу Македонците и Бугарите, е проблемот со вистината. Која вистина е точна, македонската или бугарската? Дали може да постојат две вистини?...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Отповикување, не оставки

Нашава квази демократија, која патем сосема наликува на некоја африканска варијанта со тазе увезен систем, пука по сите шевови. По потреба се отвораат точно...

КОЛУМНА, СУЗАНА ТУРУНЏИЕВА: Ми лежи на срце

Од сите тежини кои чат пат знаат да ми стежнат на срце, па морам да ги мозгам и разрешувам, денеска ми текна дека една...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Заеднички интерес

Помирување не е само да се смират две или повеќе страни. Туку едната од нив да се покори на вистината на другата. Да ја...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Излез од криза

Недостатокот на мир со себе е предизвикувач на многу болести и напнати психички состојби. Кога во себеси носиме голем емоционален товар, тогаш внатрешниот немир...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Клиентелизам

Клиентелизам, како термин, се употребува секојдневно. На медиуми особено. На сите, од сите новинари, јавни личности, буквално сите зборуваме за клиентелизам. Зошто тоа го...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Успех

Не постои човек кој не си поставил цел да стане успешен, реализиран и значаен во тоа што го работи. Сепак, во времето на извртени...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Коте и Коле

Предходно, доволно јасно напишав за Квислинг и неговите другари. Начинот на кој, истиот станал синоним за предавник – соработник со окупаторите, во цела Скандинавија,...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Цел

Во суштината на луѓето е да се стремат кон успех и признанија, но што ќе се случи со напредокот на заедницата и етичката димензија...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО