Претседателот Иванов го покри „FYR“ со лист хартија/Фото

6

На конференцијата во Катовице, Полска претседателот Ѓорѓе Иванов со лист хартија го покри делот „Бивша Југословенска“ од името на Република Македонија, а плакетата која стоеше на местото предвидено за македонскиот претседател.

Доследен на одбраната на уставното име на земјата и на заклетвата при стапувањето на функцијата претседател во два мандата, Ѓорге Иванов и на меѓународната конференција во Полска седна зад натпис „Република Македонија“, иако импровизиран – пренесува Експрес.мк.

Со оглед на тоа дека организатор на Самитот за климатските промени во Катовице се Обединети нации, каде што земјата што ја претставува тој е примена под привремена референца, по „диверзијата“ врз табличката со англиската верзија со покривање на „Поранешна југословенска…“ Иванов е овековечен зад натпис со уставното име.