Нон-пејпер: Суштинската основа на Договорот за решавање на спорот со Грција 3

12

Македонија доби втора фаза на процесот на Стабилизација и асоцијација за членство во ЕУ, доби покана за членство во НАТО, но со Договорот со Грција е отстранета и последната пречка за наше членство во НАТО. Ќе бидеме 30 членка во НАТО. Договорот значи и отворање на преговори со ЕУ. Доколку не го надминевме спорот со Грција, вратата за членство во ЕУ ќе останеше затворена.

Тоа се дел од позитивните придобивки на Македонија од процесот на преговори со Грција и од постигнувањето на билатералниот договор, се нагласува во нон пејперот на Владата во кој МИА имаше увид.

Во иднина нема да има повеќе оспорување на нашето име, на нашата припадност, на нашиот јазик и идентитет. Нема да имаме повеќе фрустрации и гнев дека не сме признаени и дека сме оспорувани…

Добивме достоинствено решение. Македонско име кое е географски прецизно. Факт е дека нашата држава е во северниот дел од регионот Македонија што се протега во повеќе држави (Бугарија, Грција и мал дел во Албанија), се додава во владиниот нон-пејпер.

– Граѓаните ќе го имаат последниот збор за договорот на референдум. Граѓаните се тие кои ќе одлучат за оваа голема одлука. Веруваме дека ќе го донесат вистинскиот избор. Веруваме дека имаме добар, достоинствен договор што го потврдува идентитетот и ја гарантира нашата иднина. Доколку граѓаните не го прифатат договорот на референдум или доколку Грција не го ратификува договорот, тогаш не важи ниту една одредба во договорот. Нема да се прави никаква промена во името на државата или во Уставот. Но, доколку договорот не се спроведе во целост, од наша или од грчка страна, тогаш тоа значи дека немаме можност за членство во ЕУ или НАТО. Ако немаме договор со Грција, не можеме да станеме членка на ЕУ и на НАТО, се нагласува во нон-пејперот.

Во него се додава дека „од држава со многу проблеми и лоши односи со сите соседи, се претвораме во позитивен пример/модел што другите сакаат да го следат…. Ја зајакнуваме соработката. Ова е нов Балкан достоен за 21 век“.

Добиваме нов пријател, кој до вчера ни беше најголем непријател. Градиме пријателство со Грција. Ќе бидат наши поддржувачи, ќе бидеме партнери и сојузници. Трасираме пат за заедничко стратешко партнерство.